Insomnii – Irina Binder | Recenzie

Screenshot_2017-12-26-15-29-24

Titlu: Insomnii

Autor: Irina Binder

Categorie: Literatura Română

An apariție: 2016

Editura: FOR YOU

Număr de pagini: 352

Ediția: Necartonată

Cum am ajuns eu să citesc această minunăție scrisă de un autor român? O să vă spun, dragilor. Eu fug de autorii români ca de ciumă. Literatura pentru școală a fost o mare pierdere de timp, după părerea mea. Toate acele lecturi obligatorii atât de plictisitoare ale autorilor români și nu numai literatura pentru școală. În general autorii români mă plictisesc, nu reușesc să formez o legătură cu ei și mereu îi evit, chiar și literatura contemporană. Mi se pare că nu au darul acela de a mă face să simt ceea ce citesc așa cum fac autorii străini.

Cu toate acestea am ajuns să lecturez această cărțulie destul de profundă și nu regret asta. Auzisem de Fluturi pe grupurile de literatură, pe paginile de facebook, chiar și la școală, dar am strâmbat din nas  când am auzit că autoarea lor este româncă. Mi-am zis că nu merită și gata. Recunosc faptul că nici la ora actuală nu am citit Fluturi, dar mai am atâta timp la dispoziție așa că îi rezerv un loc în lecturile de viitor. Poate că nu aș fi ajuns să citesc nici Insomnii, dacă Andreea, prietena mea cea mai bună, nu mi-ar fi trimis niște poze cu citate atât de minunate. Recunosc, Andreea m-a convins să citesc această carte și foarte bine a făcut.

Cartea asta are o copertă foarte atractivă. Nu sunt genul care le ia neapărat după copertă. Se mai întâmplă să văd o copertă atractivă și să citesc acea carte doar după criteriul copertei frumoase, dar în general le citesc după descrierea de la sfârșit.

M-a atras coperta, nu am de ce să neg asta, dar citatele pe care Andreea mi le-a trimis m-au determinat să o împrumut de la ea.

received_1326220227500426

Ce este cartea aceasta? O comoară, și da, știu că asta spun despre toate cărțile, dar fiecare are câte ceva distinctiv. Cartea nu are o acțiune sau personaje. Este o carte de dezvoltare personală ce conține sfaturi de viață.

Cunoscutele insomnii, cugetări, gânduri, care ne țin treji pe timp de noapte. Este o carte ce cuprinde visuri, dezamăgiri, sfaturi, suferință, lecții. O citești și te regăsești printre rândurile autoarei, devine un dialog cu tine însuți și îți dai seama de multe lucruri pe care poate le ignorai până atunci.

Deși obișnuiesc să evit cărțile de dezvoltare personală, cartea aceasta m-a prins și are nota zece de la mine. Am citit-o în trei zile, am pozat fiecare citat care mi-a plăcut și l-am împărtășit cu urmăritorii de pe contul de instagram.

Cartea aceasta este un pansament pentru suflet. Andreea mi-a garantat că o să mă vindece, deoarece eu, personal sunt un omuleț cu multe răni spirituale pe care le vindec prin diverse activități artistice, printre care și cititul. Practic îți citești problemele, insomniile și remediul lor tot acolo îl găsești. Este profundă și frumoasă și are niște citate geniale.

„Nimeni nu-ți poate spune:

cine ai fost, cine ești și cine vei deveni,

ce și cât poți,

ce și cât meriți,

ce și cât ar trebui să-ți dorești,

ce ar trebui să visezi,

cum ar trebui să visezi,

cum ar trebui să trăiești,

cât și pe cine să iubești!”

Nimeni nu-ți poate spune cine ești. Nimeni nu te cunoaște atât de bine pe cât te cunoști tu, de cele mai multe ori nici noi nu ne cunoaștem în totalitate și atunci ne căutăm. Căutarea asta poate dura și o viață întreagă. Mereu aflăm lucruri noi despre sufletul nostru, mereu în calea spre perfecționare, pe drumul anevoios în care mai creștem, în fiecare zi, puțin câte puțin. Cu toții avem visuri pe care sperăm să le vedem devenind realitate într-o bună zi. Până atunci continuăm să le visăm, continuăm să stăm treji în nopțile lungi și să plănuim.

Nimeni nu ne poate spune ce să facem cu viața noastră, dacă ne-ar spune atunci în ce măsură mai este viața noastră? Nimeni nu ne poate spune pe cine să iubim, cat să iubim, cum să iubim. Nici măcar noi nu ne putem spune pe cine să iubim, pur și simplu se întâmplă și asta se poate sfârși frumos sau urât, dar nu totul depinde de noi, cu atât mai puțin de ceilalți.

„Nimeni nu-și poate da cu părerea în mod justificat despre tine, pentru că nimeni nu te cunoaște cu adevărat – și totuși orice nimeni trăiește cu impresia că știe destule despre tine încât să te judece și să îți pună la îndoială alegerile și motivele inimii.”

Te cunoști pe tine însuți, cu defectele și calitățile tale. Este o carte care te învață să te accepți, dar care în același timp te învață să nu accepți mai puțin decât ceea ce meriți, asta venind din partea celor din jurul tău. O carte ce te învață să reflectezi asupra oamenilor de care te înconjori, să te gândești la faptul dacă nu cumva aceștia te trag în jos sau te ridică.

„Nimeni nu va pune nevoile tale pe primul loc, dar orice nimeni va avea pretenția ca tu să pui nevoile sale pe primul loc.”

….

„Nimeni nu știe că din mulțimea de prieteni care te înconjoară uneori, poate că niciunul nu îți este prieten cu adevărat, ci doar o cunoștință care se laudă cu amiciția ta.”

Este o carte de suflet și despre suflet scrisă pentru sufletele rătăcitoare ce-și caută calea și eu vă îndemn să o citiți, să îi descoperiți înțelesurile ascunse, să vă vindecați și să o dați mai departe pentru că, dragilor, cartea asta chiar merită.

Aceasta a fost și recenzia mea. Eu îmi iau la revedere de la voi în maniera mea șoricească. Să ne citim cu bine și data viitoare!

V-am chițăit! 🐭

 

Reclame

Un gând despre „Insomnii – Irina Binder | Recenzie

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: